ELIKSIRY DLA POCZĄTKUJĄCYCH
LISTA SKŁADNIKÓW • Woda 0.5 litra • Kropla Jadu Pająka • Kropla Jadu Węża • Żabi Skrzek • Liść Pokrzywy | ELIKSIR ROZDYMAJĄCY Zagotować pierwszy składnik. Dodać kroplę jadu pająka, po czym odstawić eliksir na kilka minut. Starannie posiekać liść pokrzywy. Dodać składnik organiczny pochodzenia zwierzęcego o najsłabszych właściwościach magicznych, zamieszać energicznie kilka razy, a następnie dodać składnik roślinny. Na samym końcu dodać składnik główny. Receptura: Ann Riddley |
LISTA SKŁADNIKÓW • Sproszkowany Róg Dwurożca • Liść Dziurawca Zwyczajnego • Woda 1 litr • Ususzone Nogi Pająka x15 • Paznokieć Trolla Górskiego | ELIKSIR POSTARZAJĄCY Pierwszy składnik zagotować razem z najsłabszym składnikiem organicznym pochodzenia zwierzęcego. Odczekać 10 minut, po czym posiekać kolejną ingrediencję i wrzucić ją do kociołka. Zamieszać powoli osiem razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Dodać kolejny składnik pochodzenia zwierzęcego. Na sam koniec wrzucić do kociołka składnik główny o najsilniejszych właściwościach magicznych. Receptura: Ann Riddley |
LISTA SKŁADNIKÓW • 2 krople Śluzu Gumochłona • Korzeń Stokrotki • Woda 1l. • Oczy Nietoperza x10 • Rdest Ptasi • Łodyga Asfodelusa | ELIKSIR SŁODKIEGO SNU Zagotuj pierwszy składnik. Dodaj składnik organiczny pochodzenia zwierzęcego o najsłabszych właściwościach. Zamieszaj pięć razy z kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Dokładnie posiekaj składnik organiczny pochodzenia roślinnego o najsłabszych właściwościach magicznych, po czym wrzuć go do kociołka energicznie przy tym mieszając. Dodaj kolejny składnik roślinny. Odczekaj 10 minut, a następnie wrzuć do kotła składnik pochodzenia zwierzęcego. Na samym końcu dodaj składnik główny. Receptura: Ann Riddley |
LISTA SKŁADNIKÓW • Paznokieć górskiego trolla • Woda 0.5 litra • 10 skarabeuszy • Żółć pancernika • 15 much siatkoskrzydłych • Korzeń imbiru | ELIKSIR ROZŚMIESZAJĄCY Przed rozpoczęciem pracy dokładnie utłucz skarabeusze. Zagotuj pierwszy składnik. Dodaj najsłabszy składnik pochodzenia zwierzęcego, zamieszaj dziesięć razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Wrzuć do kotła składnik roślinny, a po nim dwie krople kolejnej ingrediencji. Dosyp 15 much siatkoskrzydłych do eliksiru. Dodaj składnik główny. Receptura: Ann Riddley |
ELIKSIRY DLA ZAAWANSOWANYCH
LISTA SKŁADNIKÓW • Woda 1 litr • Wywar z dziurawca zwyczajnego 1 litr • Szczurze ogony 6 sztuk • Łzy feniksa (mała fiolka) • Skórka boomslanga • Liść Mandragory • Wywar z pokrzywy • Śledziona szczura • Sproszkowany kieł węża | ELIKSIR BUJNEGO OWŁOSIENIA Zagotuj pierwszy składnik. Dodaj do kociołka szczurze ogonki, zamieszaj pięć razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara, po czym odstaw eliksir na dziesięć minut. Starannie posiekaj liść Mandragory. Dolej do kociołka kroplę wywaru z pokrzywy, następnie szybkim ruchem wrzuć kolejny składnik. Dodaj całą śledzionę szczura, zamieszaj energicznie dwa razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a po wykonaniu tych czynności dodaj kolejne dwie ingrediencje. W osobnym kociołku zagotuj wodę, dodaj kroplę kolejnego składnika, lekko ostudź substancję po czym wlej ją na końcu do głównego kotła. Receptura: Ann Riddley |
LISTA SKŁADNIKÓW • Woda – 1l • Wywar z pokrzywy – 2l • Czosnek – 3 średniej wielkości • Dyptam • Akonit – 4 liście • Korzeń stokrotki • Dżdżownice – 2 sztuki • Sok z pijawek 0.5l | WYWAR TOJADOWY Zagotuj ciecz w kociołku. Posiekaj korzeń stokrotki i liście dyptamu. Rozgnieć czosnek. Dodaj najsłabszy składnik zwierzęcy. Zamieszaj cztery razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Umieść w kociołku kolejny składnik. Zmniejsz temperaturę pod kociołkiem o siedemnaście stopni. Kolejne dwie roślinne ingrediencje wrzuć do kociołka jednocześnie mieszając trzy razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. W mniejszym kociołku zagotuj wodę wraz z pozostałym składnikiem zwierzęcym. Ostudź kociołek, po czym przelej jego zawartość do głównego kotła. Na końcu delikatnie włóż do kociołka liście akonitu. Z kociołka powinien unosić się dym. Receptura: Akemi Orihara |
ELIKSIRY DLA DOŚWIADCZONYCH
LISTA SKŁADNIKÓW • 1,5 l Wody • 21 Much siatkoskrzydłych • 4 Średniej wielkości pijawki • Czosnek • Rdest ptasi • 6 Rogatych ślimaków • Sproszkowany róg dwurożca - 1 gram • Dziurawiec zwyczajny • Skórka boomslanga • Część osoby | ELIKSIR WIELOSOKOWY Pierwszy składnik zagotować wraz z muchami. Dodać kolejną ingrediencję. Zamieszać eliksir cztery razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Zmniejszyć temperaturę pod kociołkiem o czternaście stopni Celsjusza. Kolejne dwa składniki wrzucić do kociołka szybkim i zdecydowanym ruchem. Dodać do eliksiru sproszkowany róg dwurożca jednocześnie mieszając w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara. Kolejny składnik delikatnie umieścić w kociołku zaraz po zmniejszeniu temperatury o kolejne dwadzieścia trzy stopnie Celsjusza. Kolejne dwa składniki wrzucić do kotła w czterosekundowym odstępie czasu. Zamieszać eliksir dwa razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i pięć razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Na końcu delikatnie umieścić w kociołku składnik główny. Receptura: Akemi Orihara |
LISTA SKŁADNIKÓW • Kamień Saargo • Woda – 2,5l • Tojad żółty • Werbena • Dziurawiec zwyczajny • Figi – 4 sztuki • Wywar z pokrzywy – 1l • Skarabeusze – 7 sztuk • Kieł bazyliszka • Róg dwurożca • Rogate ślimaki – 4 średniej wielkości • Dyptam | VERITASERUM Warzenie rozpocznij, gdy zacznie się cykl księżyca. W głównym kociołku zagotuj ciecz oraz najsłabszy składnik zwierzęcy. Odstaw do ostudzenia. Posiekaj dziurawiec zwyczajny i figi. Do mniejszego kociołka nalej 400 ml wody i gotuj przez siedem minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Dodaj jednocześnie dwa najsłabsze składniki roślinne. Zamieszaj dwa razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Zawartość mniejszego kociołka przelej do kotła głównego, po czym odstaw w suche i ciemne miejsce aż do I kwadry księżyca. Po tym czasie zagotuj eliksir, po czym dodaj werbenę. W kolejnym, małym kociołku zagotuj ciecz wraz z pozostałymi składnikami roślinnymi. Zamieszaj 3 razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zmniejsz temperaturę pod kociołkiem do 30 stopni Celsjusza, po czym dodaj składnik zwierzęcy. Wlej zawartość mniejszego kociołka do kociołka głównego mieszając dwa razy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i trzy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Dodaj rogate ślimaki do kociołka. Utrzymuj eliksir w temperaturze 43 stopnie Celsjusza aż do pełni księżyca. Dodaj przedostatni składnik, po czym zamieszaj siedem razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zagotuj eliksir. Odstaw eliksir aż do końca cyklu księżyca, po czym dodaj do kociołka szybkim ruchem składnik główny. Receptura: Akemi Orihara |
LISTA SKŁADNIKÓW • Wnykopieńka • Nalewka malinowa – 67ml • Śluz gumochłona – 10ml • Wywar z pokrzywy – 1l • Lubczyk – 4 średniej wielkości listki • Kamień księżycowy • Ślina trolla – 3ml • Pijawka – 2 duże sztuki • Skarabeusze – 5 sztuk • Czosnek – 2 ząbki średniej wielkości • Korzeń stokrotki | AMORTENCJA W mniejszym kociołku zagotuj pierwszy składnik wraz ze śluzem gumochłona. Zmniejsz temperaturę pod tym kociołkiem do 63 stopni Celsjusza i zostaw na trzy minuty. Wlej zawartość mniejszego kociołka do większego, po czym szybkim ruchem wrzuć słaby składnik organiczno-zwierzęcy. Wyciśnij sok z pijawek do osobnej fiolki. Posiekaj korzeń stokrotki i 2 ząbki czosnku. Dodaj 2 kolejne składniki jednocześnie mieszając cztery razy zgodnie ze wskazówkami zegara. Wlej sok z pijawek. Do kolejnego, mniejszego kociołka nalej nalewkę malinową i gotuj ją przez czterdzieści dwie minuty w temperaturze 56 stopni Celsjusza. Następnie dodaj do nalewki wnykopieńkę. Zawartość kociołka dolej do kotła głównego. Zamieszaj sześć razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Dodaj silny składnik zwierzęcy, po czym odstaw eliksir na trzy minuty. Wrzuć następną ingrediencję. Gdy z kociołka zacznie wydobywać się gęsta, różowa para, delikatnie umieść w kociołku listki lubczyku. Receptura: Akemi Orihara |
LISTA SKŁADNIKÓW • Nalewka z piołunu • Sproszkowany korzeń asfodelusa • Sproszkowany korzeń waleriany • Arszenik • Dyptam • Jad akromantuli • Sproszkowany róg dwurożca • Muchy siatkoskrzydłe • Sproszkowany kieł węża • 2 litry wody • Ciemiernik czarny | WYWAR ŻYWEJ ŚMIERCI Kocioł I: Zagotuj pierwszy składnik. Dodaj najsłabszy składnik pochodzenia zwierzęcego. Wsyp sproszkowany korzeń waleriany jednocześnie mieszając energicznie w stronę zgodną z ruchem wskazówek zegara. Dodaj szczyptę przedostatniego składnika, po czym wrzuć szybkim ruchem składnik główny. Kocioł II: Zagotuj wodę. Dodaj 5 much siatkoskrzydłych. Wrzuć do kociołka silnie trującą roślinę, następnie zamieszaj osiem razy w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara. Dodaj silny składnik pochodzenia zwierzęcego, po czym dolej trzy krople składnika głównego. Kocioł główny: Zagotuj 1.5 litra wody, po czym dolej zawartość kociołka nr 1. Energicznie mieszając szybkim ruchem dolej zawartość kociołka nr 2. Odstaw na 5 minut. Dodaj posiekany liść dyptamu. Receptura: Ann Riddley |